Op pad naar duurzame energie

windmolen.JPGzaterdag 13 maart 2021 11:42

ChristenUnie-SGP maakt verkiezingsbelofte waar: op pad naar duurzame energie
Goed omgaan met onze schepping, daar ging de ChristenUnie-SGP de verkiezingen mee in. Dat betekent dat we onze energie duurzaam moeten gaan opwekken. Ook Oudewater gaat zich daarvoor inzetten. In 2030 willen wij de helft van onze energie duurzaam opwekken. Gaan we dat doen met wind- of zonne-energie?

U als inwoner van Oudewater heeft duidelijk gezegd: geen windmolens in het Groene Hart. Meer dan 1000 mensen ondertekenden daarvoor een petitie. Ook de bezoekers van de inspraakavonden lieten dat weten. Wij willen gehoor geven aan deze oproep. Dit betekent dat Oudewater inzet op zonne-energie op bedrijfsdaken en stallen, kleine windmolens bij boerderijen en zonnepanelen op de grond om in haar energie-opwekking  te voorzien.

In de gemeenteraad werd donderdag 11 maart de bijdrage van Oudewater aan de energie-opwekking van de regio vastgesteld. De CUSGP is tevreden met het resultaat om in 2030 in 50% van onze energie-opwekking te voorzien. Lees hieronder de bijdrage van Vincent Bos aan het debat:

Voorzitter,

Vanavond maakt de ChristenUnie-SGP een belangrijke verkiezingsbelofte waar. Woningbouw, duurzaamheid, betrouwbaar bestuur, daar gingen wij de verkiezingen mee in. De inzet op 50% minder CO2 is een van de belangrijkste redenen voor ons om deel te nemen aan dit college.

En voor ons is het altijd duidelijk geweest: wij zijn doordrongen van het feit dat wij deze aarde slechts in bruikleen hebben. Al het leven is een waardevolle gift van God. Ook de natuur. Daar moeten we zuinig op zijn en goed voor zorgen.

‘Tegelijkertijd was ons verkiezingsprogramma kraakhelder: De ChristenUnie-SGP zal zich in Oudewater inzetten om de ons omringende natuur zo goed mogelijk te beschermen. Ons unieke maar ook kwetsbare polderlandschap koesteren we.’

Hoe
Bewust hebben wij ons in de afgelopen maanden terughoudend opgesteld. De burger was aan het woord, de inspraak liep. Maar gelukkig mogen wij ons politieke partij nu uitspreken om onze bijdrage aan de regio-opwek te bepalen. En voorzitter, wij hebben enkele kritische noten bij het stuk, daarom dienen wij ook mede het amendement in. Kort en goed:

  • Wij kunnen instemmen met de hoogte van het bod a 19 GWh. Dat komt overeen met onze standpunten en het coalitieakkoord en is tevens wat het Rijk van ons verwacht. De bijdrage voor de regio is wel erg ruim geformuleerd in dit stuk, dit willen wij terugdringen tot maximaal 75%. En dat is een uiterste voorzitter, noem het maar een vangrail. Vangrails zijn er om je te beschermen, niet om op te rijden. Voldoende afstand houden dus!
  • Wij concentreren ons nu op de opgave tot 2030. En uit de inspraakreacties blijkt tot 2030 vooral inzet op zon op dak gewenst. Later kan ook zonne-energie op landbouwgrond opgewekt worden. Draagvlak onder de bevolking is voor ons van allergrootst belang. Wij willen dit advies dus volgen. Wij zijn daarmee ook voorstander van het volgen van de zonneladder. En bij realisatie van zonneparken moet dat uiteraard in goed overleg met de buurt. Daarbij moeten strenge afspraken over afstand tot bebouwing en het beschermen van landschappen vastgelegd worden in het afwegingskader. Dat gaat komen in dit voorjaar.
  • Het volgen van de zonneladder moet ook voorkomen dat wij ons geconfronteerd zien met energiecowboys die de ene na de andere polder onder een blauwe zonnepanelendeken leggen. Wat ons betreft zouden we de max 20 ha Zonneveld in Oudewater in het afwegingskader moeten vastleggen. Zo is het denken uit de zonneladder nog verder gewaarborgd.
  • Na 2030 is wat ons betreft het speelveld weer open. Wij hopen op innovaties en structurele oplossingen. Denk aan kernenergie, windturbines op daken,  maar ook ijzerpoeder als nieuwe brandstof. We moeten de opgave van morgen niet aanpakken met de middelen van gisteren! Het liefst zou ik dan ook zien dat het Rijk weer meer regie pakt. Dat het Groene Hart beschermd wordt verklaard en op andere plekken in Nederland energie opgewekt kan worden. Dat is ons 1000-jarig cultuurlandschap zeker waard. De overwegingen 5 en 6 uit het raadsvoorstel die hier tegenin gaan moeten dus geschrapt worden.
  • De opbrengsten moeten terugvloeien naar de Oudewaterse gemeenschap. Oudewater moet niet alleen de lasten, maar ook de lusten van de opwekking van energie dragen.

 

 

De wethouder
De Wethouder moet aan de slag. Twee kritische noten daarbij:

  1. Geen enkel groot dak is van ons, maar van onze hard werkende boeren en drukke bedrijven. Wij moeten hen gaan inspireren aan de slag te gaan. En eventueel met een lokale energiemaatschappij financieel en deskundig ondersteunen. In het bijzonder wil ik de boeren hier nogmaals noemen. Zij hebben al een heel aantal grote opgaven op hun bord met grote gevolgen voor hun bedrijfsvoering. Laten wij onze energietransitie niet op hen afschuiven maar goede ondersteuning geven. En als een zonnepark op landbouwgrond gerealiseerd wordt, moet de grond na het verwijderen van de zonnepanelen weer beschikbaar zijn voor boeren. Mijn vraag aan de wethouder is: hoe gaat hij voorkomen dat we in 2029 erachter komen dat niet alle daken vol liggen en we vele hectares extra zonnepark nodig hebben?
  2. De wijze waarop de inspraak tot stand is gekomen.

Ik hoop dat de wethouder instemt dat dit beter had gekund. De grote onrust die afgelopen zomer ontstond had voorkomen moeten worden. En dit zou ook zomaar eens de afweging beïnvloed kunnen hebben. Want met het schrikbeeld van 4 megamolens is elk alternatief, zoals zonneparken, beter. Dat heeft de kwaliteit van de inspraak belemmerd. Ik wil weten wat de wethouder hiervan geleerd heeft en hoe hij zulke onrust gaat voorkomen in de toekomst.

Dan rond ik af voorzitter. Niet alleen de wethouder moet namelijk aan de slag. Ook de gewone man moet mee in deze transitie. In mijn bijdrage schreef ik al over de zonnepanelen op woonhuizen. Gelukkig worden het er meer en meer, maar het kan nog beter. En denk ook aan energiebesparing: immers, energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Dat besef mag ook nog dieper doordringen in ons handelen. Kortom: ook u en ik moeten aan de slag met de energietransitie. Wij hebben er in ieder geval vertrouwen in dat dit bod voor de RES ons daarbij gaat helpen.

Dankuwel

 

« Terug

Reacties op 'Op pad naar duurzame energie'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.