Geloven in de kracht van de samenleving
De begroting van de gemeente Oudewater voor 2023 is goedgekeurd! De ChristenUnie-SGP is vooral blij met:
📉extra hulp voor mensen in armoede
⚡️energieverbruik van de gemeente naar beneden
🏘volledige renovatie Wijk Brede Dijk
🌱extra geld voor groenbeheer
👮🏻♂️meer handhavingscapaciteit
Lees hieronder de bijdrage van de ChristenUnie:
Geloven in de kracht van de samenleving
Voorzitter, wie denk je wel dat je bent?! Meestal is het een sarcastische, retorische vraag.Toch is het goed om die vraag jezelf maar ook als gemeente en gemeenteraad te stellen. Wie zijn wij eigenlijk? Waar zijn we wel van? Waar zijn we niet van? Deze vraag bekroop me bij het beschouwen van het achterliggende jaar.
Het eerste wat daarbij opvalt is de enorme kracht die er in onze samenleving zit. De vele verenigingen, vrijwilligers, clubs en kerken. En natuurlijk weten we dat allemaal. Maar het is zo mooi dat ook in de praktijk te zien. Een aantal voorbeeld.
- Armoedebestrijding. We hadden een stadhuis vol, vorige maand. Wat wordt er veel werk verzet. Wat zijn er veel mensen die vanwege hun geloofsovertuiging, idealen of gemeenschapsgevoel zich bekommeren om de arme naast. Die niet rond kan komen.
- Opvang van Oekraïners. Ook daar bleek het ruime hart van zoveel stadsgenoten. Zelfs je eigen huis of terrein beschikbaar gesteld! En denk ook aan de vele vrijwilligers die geholpen hebben het realiseren en inrichten van de noodopvang op Statenland.
- Zwembad. Een prachtige club betrokken sporters en supporters die een droom werkelijkheid zien worden. Dankzij de inzet van zovelen.
En dan vergeet ik zoveel anderen. Wat een kracht zit er in onze samenleving.
Hoe staat de gemeente hier tegenover? In het college is een fors gat geslagen nu wethouder Teunissen haar vertrek heeft aangekondigd. Overigens wil ik haar ook op deze plaats van harte feliciteren met haar benoeming en danken voor de korte, maar krachtige periode in Oudewater. Dat forse gat zien we helaas ook voor de ambtelijke organisatie. Ondanks de noeste en toegewende arbeid van zoveel ambtenaren is goed te merken dat de ambtelijke capaciteit fors beperkt is. We krijgen zaken gewoonweg niet meer zo makkelijk voor elkaar.
Het drukt ons met de neus op de feiten: zonder de samenleving lukt het niet. Een grote broek als gemeente past ons dus ook niet. En dat is volledig in lijn met het christelijk-sociale gedachtegoed! De overheid is geroepen de randvoorwaarden te stellen. Laten we met deze bril nu kijken naar de uitdagingen die de ChristenUnie-SGP voor 2023 ziet.
- Armoedebestrijding
Want we zien dat steeds meer groepen mensen in de knel komen. Gelukkig is er al heel veel hulp beschikbaar. Maar wat mijn fractie betreft verruimen wij de toegang tot regelingen. Daarom dienen we met veel plezier daar de motie mede over in. En organisatie op het gebied van armoedebestrijding geven aan baat te hebben bij wat geld om hun organisaties te ondersteunen. Daar geven wij als partij graag gehoor aan. Dat willen wij dekken uit de veel te forse verhoging van het participatiebudget.
De crux zit echter bij de drempel om hulp te vragen, die is te hoog. Daarom moet onze maatschappelijke organisaties elkaar vooral goed kennen. Zodat de thuishulp van de WMO armoede constateert en dit doorgeeft of doorverwijst. Of dat tafeltje dekje eenzaamheid constateert. Daarom verwachten wij volle inzet van het college op het sociaal akkoord.
Ik wil op deze plaats ook aandacht vragen voor jongeren. De geestelijke gezondheid van jongeren staat echt onder druk. Psychische problematiek, depressiviteit en zelfs zelfmoordgedachten en pogingen nemen enorm toe. Jongeren weten niet meer wie ze zijn en waar ze voor leven. De druk van sociale media is enorm. Ik hoop op dit thema ook terug te zien in het sociaal akkoord.
In dit kader ben ik echt geschrokken van de uitingen bij Halloween. Doodkisten, graven, lijken. Er was geen ontkomen aan. Een inwoonster die vorige maand haar vader heeft moeten begraven vertelde dat ze zaterdag laat nog een boodschap moest doen. Het had haar diep geraakt. De dood is niet leuk. Laten we er niet mee spotten. En als gemeente ook niet volop aan meedoen door dit huis beschikbaar te stellen.
2. Openbare ruimte
Dit is een kerntaak van de gemeente, deze randvoorwaarde moet op orde zijn. Dat is ze in Oudewater echter vaak nog niet. Het groenbeheer moet echt beter. Ik heb daarover al vragen gesteld, en er is gelukkig ook extra geld beschikbaar gekomen. Ik wil zo spoedig mogelijk met het college in gesprek om Oudewater er volgend jaar beter uit te laten zien.
En natuurlijk moet de Brede Dijk opgeknapt worden. Daarom dien ik dat amendement opnieuw in. Verder noem ik parkeerbeleid en het verminderen van auto’s in de Leeuweringerstraat als belangrijke punten waar het hard nodig is om actie te ondernemen. Net als het invoeren van DIFTAR.
3.Woningbouwprogramma
Dit blijft een aangelegen thema, vooral nu de capaciteit voor toetsing van projecten nog maar beperkt kan. Tegelijkertijd liggen er prachtige plannen klaar of te wachten: Statenland, Archipel, Kerkwetering. Daarom benadruk ik hier de toezegging van het college om de planning van de projecten ons toe te zenden om daarover in gesprek te gaan en wellicht de prioritering te wijzigen.
Een voor ons aangelegen punt blijft sociale koopwoningen. Zo kunnen starters een goede start op de woningmarkt maken. Dat vraagt wel goede bescherming en geen te hoge prijsstijgingen: Koopgarant moet daarvoor goed ingevoerd worden. Ook benadruk ik op deze plek opnieuw de drietrapsraket stedenbouwkundige visie, beeldkwaliteitsplan, bestemmingsplan. Dat moet echt gewaarborgd worden op alle locaties.
Ik wil op deze plek ook de huisvesting van statushouders noemen. Er komt een nieuwe wet aan die ook Oudewater zal verplichten meer te doen op dit terrein. Kunnen wij niet al actief op zoek gaan naar een goede locatie a la Statenland om een waardige opvang voor statushouders te creëren?
4. Openbare orde
In dit alles is handhaving van belang. Want zonder handhaving spreken we van een dode letter. Daarom is het goed dat capaciteit uitgebreid wordt. Denk daarbij aan de droevige steekpartij in de Kapellestraat en de schrijnende situatie waarin veel arbeidsmigranten nog altijd leven. Dat verdient aandacht en een aanpak. Ik weet dat er lokale partijen zijn met mooie ideeën op dit thema. Het college moet daarmee aan de slag.
5. Ik sluit af met financiën. Waar ik voor het eerste een nieuw college zie zitten dat geen OZB-verhoging doorvoert om nieuwe plannen te financieren. Wel zie ik een spanningsveld tussen de lastenstijgingen en de gierende inflatie. Want tegelijkertijd hebben we torenhoge ambities die niemand in deze raad wil wijzigen: goede voorzieningen en een duurzaam water en afvalbeleid. Ik zie nog wel een kans om te besparen: stoppen met stoken voor de mussen. Te vaak branden er ’ s nachts nog lampen in het stadskantoor. En ook hier is het natuurlijk veel te warm voor die paar uurtjes vergaderen. De sporthallen staan allebei half leeg… Kansen voor het oprapen dus!
Afronding
Voorzitter, in dit alles sluit ik graag af met een prachtige passage uit de catechismus van Heidelberg. Daar staat in vraag en antwoord 26 en 27 dat onze God niet alleen de schepper, maar ook de onderhouder van deze aarde is. En dat gewas en gras, regen en droogte, vruchtbare en onvruchtbare jaren, voedsel en drinken, gezondheid en ziekte, rijkdom en armoede, ja alle dingen, niet door toeval, maar vanuit Zijn Vaderlijke hand ons toekomen. Daarom kunnen we in tegenspoed geduldig zijn, in voorspoed dankbaar en hebben wij vertrouwen in de Toekomst.
Ik wens het college bij het uitvoeren van deze begroting Gods zegen toe.