Wonen en zorg: De Oudewaterse maat
Steeds meer mensen, vooral ouderen, hebben zorg nodig. Maar het Rijk zet de koers op langer thuis wonen. Daarom moeten we daar een goede visie op ontwikkelen. De eerste stap wordt daar nu voor gezet. De ChristenUnie-SGP vindt dat daarbij de Oudewaterse maat niet uit het oog verliezen!
Lees de bijdrage van Vincent Bos hieronder:
Voorzitter,
Mij kwam het verhaal ter ore dat de Schuylenburcht in de jaren ’70 gebouwd werd met een flink parkeerterrein. Niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor bewoners die nog volop actief waren. Soms zelfs een volkstuin bijhielden!
Inmiddels is de ouderenzorg totaal veranderd. Een zorgindicatie is voorwaarde geworden voor het verpleegtehuis. Daarom ben ik erg blij dat we vandaag spreken over de Oudewaterse woon-zorgvisie. Zodat we, alle activiteiten die al gedaan worden en nieuw ontplooid gaan worden, gecoördineerd en goed kunnen vaststellen en samen werken aan goede huisvestingen voor inwoners met een zorgvraag. De bouwstenen voor zo’n visie liggen nu voor:
- Een inclusieve samenleving waar iedereen elkaar kent
- Zo lang mogelijk thuis wonen
- Een mix van Doelgroepen
- Participatie van inwoners, mantelzorgers en vrijwilligers
- Gericht op positieve gezondheid
Bouwstenen, die op allerlei wijzen zijn in te kleuren. We kunnen er nog alle kanten mee op. Het gaat om de inkleuring. Om dan maar te beginnen met het eind: ik ben dus vooral erg benieuwd naar het resultaat wat dit proces gaat opleveren. Ik neem aan dat dat echt samenleving-breed zal zijn. Dat dus dat alle zorgpartijen uit Oudewater aanschuiven en meepraten.
De huidige bouwstenen zijn vooral gericht op ouderen en zorg. Logisch, want dat is de grootste groep. Maar laten we opletten dat dat niet de enige groep is! Denk ook aan mensen met een handicap en bijvoorbeeld jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg. Worden deze wel genoeg meegenomen in de op te stellen visie? Ik vraag het college op te letten dat andere doelgroepen niet tussen wal en schip belanden. Dat zou ook niet in lijn zijn met ons integrale denken in de maatschappelijke agenda en op te stellen sociaal akkoord. Laat ik voor 2 groepen in het bijzonder aandacht vragen:
- Wat betreft jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg breek ik hier graag een lans voor het initiatief ‘kamers met aandacht’ waarbij je een kamer in je huis beschikbaar stelt voor een jongere die onvoldoende vangnet, geld of praktische vaardigheden hebben om helemaal zelfstandig te wonen. Inmiddels bestaan ook ‘tuinkamers met aandacht’ waarbij tiny houses in tuinen geplaatst worden om zulke jongeren onderdak te bieden. Prachtig. Het zou mooi zijn als dit ook in Oudewater kan, want de vraag en het aanbod is er. Graag een reactie.
- Daarnaast denk ik ook aan de doelgroep die nog geen zorgindicatie heeft, maar graag kleiner zou gaan wonen in een mantelzorgwoning. Dan komt de eigen woning beschikbaar, op de woningmarkt, of voor kinderen of kleinkinderen. Het wordt wel een pre-mantelzorg woning genoemd. Dat mes snijdt aan twee kanten, want naast extra woonruimte hoeft er niet opeens verhuisd te worden als er een zorgvraag ontstaat! Ook hierop graag een reactie van het college. Ik verwacht beide initiatieven ook terug te zien in de op te stellen visie.
Want dat brengt mij bij het kardinale punt voor mijn fractie: het neoliberale denken dat door het Rijk wordt opgelegd en wij in Oudewater moeten volgen. Staat in de bouwstenen van de visie nu echt het belang van de oudere centraal?
Ik schrok bijvoorbeeld over het taalgebruik, de ‘marktverkenning’ en ‘zorgconsument’. Dat is toch niet hoe wij naar onze zorgvragers kijken? Dat is in ieder geval niet wat ik herken als ik met onze zorgpartijen spreek. Dan gaat het over hoe we de oudere het beste kunnen bedienen. En een plek in een verpleegtehuis is dan natuurlijk niet haalbaar zonder zorgindicatie, maar samen met het welzijnswerk wordt wel gezocht naar goede wegen om het welzijn van de oudere tegemoet komen. En soms hoort daar toch verhuizen bij. Ik denk ook aan de Schuylenburcht waar wij als raad de gezamenlijke missie hebben neergelegd er weer een warme plaats in Oudewater van te maken waar wonen, zorg en ontmoeting echt bij elkaar komen. Deze inzet, die volop gepleegd wordt, is de Oudewaterse Maat. Maar dit gevoel, deze inzet, deze missie mis ik echt nog in de bouwstenen. Maar deze mag echt niet ontbreken in de op te stellen visie. Daarom de volgende motie om dat echt terug te laten komen.
Een ander onderdeel van de Oudewaterse maat is ons overzichtelijke zorglandschap. Klein maar dapper. Klein maar kwetsbaar. Zoals de positie van de Wulverhorst. Daar moeten we zuinig op zijn. Laten we wat we hebben niet verkwanselen. Daarom de motie mede ingediend met VVD en Onafhankelijken om het bestaande aanbieders als voorkeur aan te wijzen.
Een ander opvallend punt was het niet aanpassen van de openbare ruimte om deze beter toegankelijk te maken voor de oudere. Dat begrijpen wij niet. Natuurlijk moet in de binnenstad rekening gehouden worden met de historie, maar de nieuwe bestrating in het masterplan binnenstad gaat al veel soelaas bieden. En buiten de binnenstad kan echt nog veel beter. Ik denk aan stoepjes, beter oversteekplaatsen, en routes met gekleurde stickers van en naar de Wulverhorst, Futura en Schuylenburcht met de voorzieningen. Daarom dienen we daarover een amendement in met CDA.
Conclusie: de bouwstenen zijn geleverd, er kan gebouwd gaan worden. Laten we daar vooral geen koud, neoliberaal huis maar een warm, Oudewaters thuis mee bouwen.