Brede Dijk na 50 jaar opgeknapt
Na 50 jaar zakken en hap-snap onderhoud wordt de wijk Brede Dijk opgeknapt. Dat heeft de gemeenteraad besloten. De ChristenUnie-SGP is groot voorstander van het verder vergroenen en opknappen van deze wijk. Want na 50 jaar is dat wel nodig!
Vincent Bos stelde 3 wijzigingen voor: het behouden van de fietsroute over de straat Brede Dijk bij de rotonde aan de Oude Singel (dit zou een slinger worden), het verwijderen van de grote, zeer overlastgevende bomen aan de Pr. Margrietstraat en Pr. Beatrixstraat en het financieren van ook fase 4 en 5.
Alle punten worden opgepakt door het college, nu of later.
Lees hieronder de bijdrage van Vincent:
Voorzitter,
Het mooie aan het gemeenteraadslidmaatschap is toch wel dat je het verschil kan maken in je directe woonomgeving. Dat is ook wat het voorstel over de reconstructie van de Brede Dijk behelst. Persoonlijk voel ik mij als ‘kind van deze wijk’ nog eens extra verbonden aan dit plan.
Want volgens mij zijn we het er allemaal over eens dat deze wijk een opknapbeurt verdient. Na 50 jaar zakkend veen kan de wijk wel een ophoging gebruiken. En groener worden. En een beter uitstraling krijgen. Die elementen vinden we terug in dit plan.
Ik dank het college dat zij voortvarend aan de slag is gegaan met input van de bewoners. Wat ons betreft was deze werkwijze, nota bene in corona-tijd, een succesvolle. Hou dit vol!
Er is ook naar de input van onze fractie. Ik ben echt enthousiast over de fietsstraat die opgenomen wordt in het plan. Keihard bewijs dat we in Oudewater voor de fietser gaan! Ook op andere plekken krijgt de fietser volop ruimte, fijn. Daarom begrijp ik volstrekt niet dat opeens een slinger wordt toegepast bij de rotonde aan de Oude Singel, want dat is niet in het belang van de fietser. Ik roep het college op te kiezen voor behoud van de huidige situatie, waarbij het vloeiende verloop van het fietsverkeer gewaarborgd blijft. Daartoe dien ik de volgende motie in:
- Motie slinger Oude Singel.
Vz, We vinden het fijn dat de wijk groener wordt, maar we betreuren het dat de toename van groen in de wijk beperkt blijft tot 4%. Ik weet dat de ambitie van het college hoger ligt. En dat innovatieve vormen van groen bekend zijn bij het college. Ik ben dan ook blij dat de suggestie van mijn fractie om beton-grastegels toe te passen is overgenomen op de parkeerplaats aan de Margrietstraat. In het forum heb ik nog enkele locaties genoemd waar groen toegevoegd zou kunnen worden. Ik neem aan dat die serieus onderzocht worden.
Dat de ambitie van 10% niet gehaald is, komt doordat inwoners liever een parkeerplaats dan een groenstrook voor hun huis hebben. Blijkbaar is er in deze wijk, en waarschijnlijk wel breder in de stad, nog te winnen aan bewustwording van klimaatadaptatie. Te meer daar het aantal versteende tuinen de afgelopen jaren ook in deze wijk fors is toegenomen. Daar ligt een taak voor het college. Is het wellicht niet verstandig om een gerichte campagne zoals tegelwippen of steenbreek of geveltuintjes in deze wijk uit te voeren? Of de service om de tuin te laten ophogen uit te laten voeren met tuinaarde in plaats van ophoogzand. Wil de wethouder dit toezeggen? Een laatste opmerking over her
We zijn blij dat het aantal bomen in de wijk. We zijn erg blij met de forse toename van het aantal bomen in de wijk. Tegelijkertijd staan de zeer overlastgevende bomen in de Margrietstraat en Beatrixstraat nu niet op de lijst om vervangen te worden. Terwijl het college weet dat de bewoners terecht grote zorgen om deze bomen hebben. De hoeveelheid naaldafval – letterlijk vele kubieke meters – is niet proportioneel. Dat geldt ook voor de hoogte en schaduwwerking – let ook op zonnepanelen voor huizen! Laten we wel zijn: in geen enkele hedendaagse woonwijk zouden wij zulke bomen planten. Het zijn prachtige exemplaren voor in een park of landschap, niet in een smalle straat als deze. Daarom stel ik voor deze bomen te vervangen door een mooi streekeigen exemplaar. Het college stelt een hazelaar voor; prima.
- Amendement Bomen
Tot zover de inhoud, dan nu de financiering. Want de prijsstijgingen in de bouw gaan onze gemeente niet voorbij. Een prijsstijging van meer dan 20% is even slikken. Wij zijn echter van mening dat het onderhoud van straten en vernieuwen van wijken een kerntaak is van de gemeente. Het niet uitvoeren van enkele fasen, ‘omdat het geld op is’ is niet uit te leggen aan de buurtbewoners. Daarom stelt mijn fractie, samen met VVD en Onafhankelijken, voor om de lasten van deze vernieuwingsoperatie te verwerken in de begroting. Dan kan integraal afgewogen worden of en wanneer de reconstructie gerealiseerd wordt. Maar onze ogen hiervoor sluiten en deze post buiten de begroting houden is niet wat wij willen. Daarom het volgende amendement:
- Amendement financiering
Ik dank u wel voorzitter.